De største norske jockeyprofilene

Norge er kanskje ikke helt der oppe blant de beste jockeynasjonene, men vi har likevel avlet frem et helt kobbel av dyktige ryttere som har satt historiske spor etter seg på både dirt og gress.  
 
Denne uken ser vi nærmere på fem av de mest markante jockeyene i norsk galoppsport. 

Yvonne Durant

I fjor vant Frie tøylers egen Ulrika Holmquist Marit Sveaas’ minneløp og fulgte med det i sporene til en av Øvrevolls aller største stjerner– nemlig Yvonne Durant.

Den 54 år gamle jockeyen omtales av mange som tidenes beste kvinnelige jockey og Espen Ski er sitert på at Durant var hans idol.

Suksess ble det også. Hele fire ganger kunne Durant hente hjem championjockey-tittelen på Øvrevoll (1993, 1994, 1995 og 1997).

Galopp er en av få sporter som ikke er kjønnsdelt - og Durants herjinger med de mannlige jockeyene ble lagt merke til.

Yvonne ble født inn i en hestefamilie og er datter av den tidligere jockeyen Raymond Durant. Akkurat som fotballspiller Martin Ødegaard, debuterte hun på toppnivå allerede som 15-åring og raket med seg hele 14 Øvrevoll-seire, noe som er en helt spinnvill prestasjon.

Hun tok et midlertidig farvel med Øvrevoll i 2001 og flyttet til Sverige og deretter til Sør-Afrika. Her drev hun svinefarm med ektemannen og døtrene Demi og Danielle.

Hun gjorde et slags comeback i 2018 med Cold as Ice i Eyvind Lyches minneløp og går inn i historien som en av galoppsportens aller fremste ambassadører.

Trond Jørgensen

I 2023 kunne Øvrevoll lansere sin nye hovedstarter, Trond Jørgensen - en naturkraft av en jockey som faktisk falt av hesten i sin første start på Øvrevoll i 1973.

Den første seieren kom to år senere - på målfoto. Deretter fulgte over 500 seire før han ga seg i 2018 – 62 år gammel. Jørgensen vant minst ett løp i alle årene han var aktiv, noe som er en helt utrolig prestasjon.

Les også: Galoppens største løp

Drammensmannen er maskinfører av yrke og har også markert seg i Sverige. Her han blant annet vunnet Vinterfavoriternas Pris to ganger, samt Pramms i 1991. Her hjemme har han blant annet vunnet Eyvind Lyches minneløp, Norsk Rikstoto Grand Prix og Norsk Mesterskap for 2-åringer.

Gjennom mange år på hesteryggen har det blitt mye knall og fall og to meniskoperasjoner samt en kunstig hofte er resultatet.

Og selv om han ikke rir konkurranser lenger har han absolutt fingeren på galopp-pulsen – som hovedstarter på Øvrevoll.

Jan-Erik Neuroth

Hvis du ble galoppinteressert i fjor, kjenner du muligens bare til treneren Jan-Erik Neuroth. Hvis du er litt mer erfaren, vet du at Neuroth også var en meget dyktig jockey – med over 250 seire på Øvrevoll.

Jan-Erik er sønn av en ekte trenerlegende, tyskeren Wido Neuroth som har over 1000 seire på Øvrevoll, samt en inntjening på over 100 millioner kroner i Sverige.

Jan-Erik tok sin første jockeyseier som sekstenåring og gikk ut av jockeytilværelsen med stil. I 2023 red han nemlig inn til seier i Norsk Derby og fikk endelig stå i vinnerpaddocken sammen med far etter norsk Derby. Dette var et rørende øyeblikk i norsk galopphistorie.

Les også: Dette er galopp!

Nå styrer han Neuroth Racing – en av Norges fremste staller - med stødig hånd.

Espen Ski

Espen Ski blir man godt kjent med i Frie tøyler. Her forteller han åpent og fritt om sin fortid som en av Norges fremste jockeyer.

I denne artikkelen kan du lese mer om det alvorlige fallet som gjorde at Espen måtte gi seg som jockey på toppnivå.

Frem til ulykken i 2013 var han en av de fremste profilene på Øvrevoll og dominerte store deler av 2000-tallet. Det endte opp med seks championater og nesten 400 seire. Ifølge seg selv ville han også vært best i Norden, hadde det ikke vært for at han var litt tung.

Ski la opp etter det voldsomme fallet og kjempet seg gjennom hjerneblødninger og hjerteinfarkt. Han slet også lenge med forholdet til galoppsporten, men nå er han tilbake i manesjen. Lukter det comeback etter hvert? Følg med på Frie tøyler.

William Buick

Den største stjernen på jockeyhimmelen heter nok William Buick.

Han vokste opp i Bærum, men dro tidlig til England for å bli jockeylærling. Det store gjennombruddet hans kom da han vant Dubai Sheema Classic i 2010. Siden har han seiret i St. Leger Stakes, Grand Prix de Paris, Dubai World Cup + en hel haug med prestisjefylte løp over hele verden. Dette er, med andre ord, en verdensstjerne

Buick slekter også på storhet – og faren hans, skotske Walter Buick, var en av de beste jockeyene i Skandinavia gjennom mange år. Hans mor var en dansk dressurrytter.

I 2015 ble han innlemmet i Godolphin – en emiratarabisk stall styrt av en av De forente arabiske emiraters mest prominente familier – og i 2017 ble han forfremmet til førstejockey.

I 2018 gikk han til topps i Derby Stakes på Epsom Downs – et løp med over 9 millioner i premiepotten.

Senest i fjor vant han gruppe 1-løpet 2000 Guineas på Newmarket Racecourse.

William Buick og kona er ambassadører for en organisasjon som heter Autism in Racing som har som mål å involvere flere mennesker med autisme i hestesporten.